Fantastic agency

14.07.2020 - employer branding

Meer sollicitanten dankzij een goed geschreven vacature

“Kunnen we de instroom op onze vacatures vergroten?” Het is een vraag die we bij Fantastic regelmatig krijgen. Klanten willen een hippe campagne, visibiliteit, jobboards, media-aandacht, enzovoort. Dat kan én werkt natuurlijk, maar ook de basis mag niet vergeten worden. En dat is? Een goed opgestelde vacature. In de pen kruipen om een tekst te optimaliseren kan een significante impact hebben op je instroom zonder dat het je meteen tienduizenden euro’s kost. We geven je alvast – en helemaal gratis – enkele makkelijk toepasbare tips voor een goeie vacaturetekst. Wedden dat er meer kandidaten zullen solliciteren?

Niet te lang, niet te kort

Joepie, een kandidaat heeft zijn weg tot op je website gevonden! Hij/Zij leest de vacature maar haakt na de zeventiende paragraaf toch af. Jammer, maar hoe komt dat?

Misschien was de vacature simpelweg te uitgebreid. Hoe lang moest die dan precies zijn? Volgens onderzoek van Indeed is de ideale lengte tussen de 700 en 2000 tekens (140-400 woorden). Vacatures die daaraan beantwoorden krijgen op hun platform tot 30% meer sollicitaties. Volgens onderzoek van Digitaal Werven bij 500 Nederlandse career sites mag het iets langer en geeft een tekst van 450-750 woorden de beste respons. Als we de gulden middenweg kiezen, gaan we voor een vacaturetekst van ongeveer 400 à 500 woorden. Dat is een A4’tje tekst.

Wist je dat …
… je met een ellenlange opsomming van functievereisten onbewust vrouwen discrimineert? Zij zijn namelijk gevoeliger aan de vereisten en haken sneller dan mannen af als ze niet aanalle vereisten voldoen.

Evenwicht tekst en bullet points

Formuleer je de vacature als een doorlopende tekst of gebruik je een resem bullet points? De combinatie van beide loont. Vertrek met andere woorden van doorlopende tekst en plaats 30-50% in bullet points. Zo breng je structuur en word alles beter lees- en verteerbaar. Gevolg? Een grotere respons rate op je vacatures.

De juiste functietitel

Het belang van een functietitel is niet te onderschatten. Publiceer je jouw job op jobboards? Denk dan goed na over je functietitel en denk vooral mee met je kandidaat. Welke zoektermen zou hij/zij in de zoekbalk intypen? Door hierop in te spelen zorg je voor extra traffic en dus extra sollicitaties. Het sleutelwoord is testen: test vacatures met verschillende functietitels, analyseer de resultaten om te zien welke het best werkt en pluk er nadien de vruchten van.

Net als voor de functieomschrijving geldt ook hier: maak het niet te lang. Een functietitel die uit 1 of 2 woorden bestaat, presteert het beste. Twijfel je om de locatie of de vermelding ‘m/v/x’ in de functietitel te plaatsen? Niet nodig, want dat doe je beter niet. In jobboards en zoekmachines kan dat de zoekmotor in de war brengen.

Wist je dat…
…de keuze van de beste functietitel regionaal gebonden kan zijn? Zo wordt in Limburg vaker gezocht op ‘klantendienstmedewerker’, terwijl een Oost-Vlaming op zoek gaat naar ‘customer service’.

Vergeet het aanbod niet

Zo logisch, maar toch zo vaak vergeten. Een sterk aanbod in je vacaturetekst zorgt voor meer sollicitanten. Uit internationaal onderzoek blijkt dat bij een vacature zonder arbeidsvoorwaarden gemiddeld 7,4% van de jobzoekers overgaat tot solliciteren. Bij een vacature met 4 of meer arbeidsvoorwaarden is dat maar liefst 22,5%. Straf! Die arbeidsvoorwaarden kunnen trouwens meer zijn dan enkel de euro’s op de
bankrekening. Denk aan coaching & opleiding, extralegale voordelen, extra verlofdagen of een wekelijkse teamdrink.

Geef voldoende context

Het grootste deel van de traffic op je career site speelt zich af op de vacaturepagina’s. Veel kandidaten kijken voor hun sollicitatie zelfs niet verder dan de functieomschrijving en duiken pas in een volgende fase in de info op je career site. Geef daarom voldoende context: waarvoor sta je als werkgever? Wat is je Employer Value Proposition?

Doe een SEO-check

Zorg ervoor dat je jobs vindbaar zijn in zoekmachines via Search Engine Optimization. Door de juiste keywords in je tekst te verwerken duw je jouw vacature omhoog in de zoekresultaten. Meer visibiliteit = meer clicks = meer sollicitaties.

Bronnen: Digitaal Werven, Indeed, Stepstone

 

Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je teksten? Onze copywriter Wim (mét SEO- diploma, tegen saaie copy) to the rescue!

Neem contact op via hello@fantastic.be.

 

Fantastic agency

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze digitale wandelgangen.

Lees meer van