Aurélie Hombroukx

Employer branding

07.10.2020 - employer branding

Google for Jobs: een nieuwe tool in employer branding

‘t Is gebeurd! Google lanceerde op 23 september ook in België een tool die werkzoekenden aan een job helpt, of bedrijven aan talent. Google for Jobs is een nieuwe weergavevorm van zoekresultaten voor mensen die naar vacatures speuren. In ’t kort? Je vacature op je eigen website moet Google-proof zijn om in de zoekresultaten te belanden. En daar zijn natuurlijk wel wat vereisten voor. Je leest ze hier!

Google for Jobs: get rich results or die tryin’

Rich results’ op Google ben je ongetwijfeld al vaker tegengekomen. Deze zoekresultaten gaan verder dan de gekende blauwe link en proberen je heel concrete informatie of een antwoord op je specifieke vraag te geven. Ze doen dit aan de hand van een definitie met een afbeelding, een locatiepin of zelfs uitleg op een ‘how to’-vraag. Google for Jobs is een nieuwe variant op deze ‘rich results’ die momenteel al actief is in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Frankrijk en sinds kort dus ook in België. En je raadt het al: om te zorgen dat Google for Jobs je website weergeeft, moet die natuurlijk aangepast zijn om in die ‘rich results’ te geraken.

Voordelen van Google for Jobs

Voor werkgevers is het moeilijk om vacatures zichtbaar te maken voor hun doelgroep zonder een beroep te doen op betalende vacaturewebsites. Rekruteren via Google for Jobs moet het voor hen eenvoudiger maken om vacatures in te vullen. Voor wie zonder job zit of van job wil veranderen, vergemakkelijkt de tool dan weer de zoektocht naar een interessante vacature. Voor werkzoekenden blijkt het namelijk lastig en tijdsintensief om elke mogelijke jobsite uit te kammen om nieuwe vacatures te ontdekken. Dankzij Google for Jobs zien ze de meest relevante vacatures in een oogopslag, rechtstreeks in de Google zoekresultaten.

 

De ‘candidate-first’ ervaring is natuurlijk een van de grootste voordelen van de nieuwe feature. Bovendien dwingt het formaat van de ‘rich results’ bedrijven om beknopte, maar tegelijk toch ook volledige informatie over de vacatures weer te geven. Ze zullen vacatures allemaal ongeveer op dezelfde, consistente manier opmaken – wat de onderlinge vergelijking vergemakkelijkt. Omdat werkzoekenden allerlei filters kunnen gebruiken om te zoeken naar een job, is de kans op een match met de sollicitant groter. Bovendien zijn je sollicitanten beter geïnformeerd, wat de kans op een conversie verhoogt. Ten slotte laat Google for Jobs geïnteresseerden toe om op een hele nieuwe manier te interageren met je bedrijf. Dat op zich kan al een eerste stap zijn in de sollicitatieprocedure!

Wat doet Google precies om je vacature te vinden?

Google for Jobs scant heel wat websites op zoek naar alle relevante vacatures voor een specifieke zoekterm. Dat zijn zowel kleine websites van bedrijven als grote jobsites met duizenden vacatures. Drie van die vacatures verschijnen bovenaan, waar ook de betalende Google zoekresultaten vertoond worden. Voor de andere resultaten moet je doorklikken naar een aparte interface. Op dit moment gebruikt Google For Jobs enkel je specifieke zoektermen, je locatie en je demografische gegevens om je zoekresultaat te verfijnen. Maar het zou kunnen dat daar in de toekomst ook je eerder zoekgedrag en je zoekgeschiedenis bij komt.

Google for jobs

Bron afbeelding: Gonect.nl

De 12 geboden van de Googlegoden

Zoals zo vaak met Google updates is de weg van de minste weerstand de succesvolste. Wij zochten daarom uit wat je het best kunt doen om tussen de zoekresultaten van Google for Jobs te belanden. Want om dat Walhalla te bereiken, moet je natuurlijk de nodige SEO-zoenoffers aan de Googlegoden brengen.

  • Gebruik de gestructureerde data van je website. Die zorgen ervoor dat Google gemakkelijk je informatie kan oppikken (‘scrapen’) en correct kan interpreteren, om de informatie vervolgens ook juist weer te geven. Hoe vollediger en nauwkeuriger je deze data invoert, hoe beter je vermeld wordt. Denk aan je bedrijfsnaam, adres en bijvoorbeeld openingsuren. Google kan ook meer interactieve resultaten weergeven, zoals je logo, reviews, ratings en jobdetails. Moet je je gestructureerde data onder handen nemen? Stuur dan deze informatie naar je developers.
    Belangrijke velden:

    • Salaris(range): wat de kandidaat gaat verdienen.
    • Dienstverband: het contracttype, bijvoorbeeld fulltime.
    • Vacature ID: een uniek nummer voor iedere vacature.
    • Einddatum: tot wanneer de vacature actief is.
  • We gaven het hierboven al aan: vermeld een loon(vork). Niet alleen voor de volledigheid van je gestructureerde data, maar ook omdat je vacature beter zal scoren in Google for Als je geen salaris ingeeft, zal Google zelf een inschatting maken. Je kunt ervoor kiezen om het salaris wél in te voeren in de structured data, zodat het wordt weergegeven op Google for Jobs, maar het niét te vermelden op de vacaturepagina van je eigen website.
  • Laat creatieve jobtitels achterwege. (RIP wizards en ninja’s!) Maar let op: leuke en vlotte vacatures blijven een essentieel onderdeel van je employer branding, net zoals de sollicitatie-ervaring in zijn geheel. Probeer dus in de titel zeker duidelijk en relevant te zijn, maar hou de omschrijving tof, want copy blijft enorm belangrijk. Vermeld waarom jouw vacature uniek is. Belangrijk om te weten: Google toont de eerste 5 tot 25 regels van je vacature. Als er dus één plek is waar je loco met de copy kan gaan, dan is het daar! Pas wanneer de werkzoekende doorklikt, wordt de hele vacaturetekst getoond.
  • Zorg ervoor dat je hele vacature in een oogopslag zichtbaar is. Geen accordeon, dus (sorry, Luc Steeno). Zo kan Google je website gemakkelijker doorzoeken en informatie verzamelen. Heb je ook nog eens een goed gestructureerde vacature? Dan zijn je kansen des te groter!
  • Gebruik opsommingstekens om je vacaturetekst voor Google én voor je lezer vlot leesbaar te maken. Werk eventueel met vetgedrukte woorden en voldoende tussentitels, maar vermijd speciale tekens, uitroeptekens en woorden in hoofdletters. NIET ROEPEN!
  • Vermeld de locatie in de copy. Da’s handig voor sollicitanten die zoekwoorden gebruiken zoals jobtitel + locatie.
  • Plaats elke vacature op een aparte pagina.
  • Zorg dat je vacatures minstens 150 à 200 woorden tellen. Voor industrieën met veel concurrentie plaats je het best vacatures met minimaal 400 woorden.
  • Maak een mobielvriendelijke website: begin met alle belangrijke informatie en de ‘call to action’. In de mobiele weergave zijn slechts de eerste vijf tot vijfentwintig regels zichtbaar. Maak je doelgroep nieuwsgierig met een aantrekkelijke intro zodat ze zeker verder lezen. Want wat er toen gebeurde, zal je nooit geloven!
  • Vermijd ‘keyword stuffing’: te vaak belangrijke zoektermen vermelden wordt door Google afgestraft. Het kan dus alleen maar in je nadeel werken.
  • Word nog betere vriendjes met Google Search Console. Daar vind je eventuele problemen terug in je code. De menu’s ‘Enhancements’ en ‘Performance’ tonen je waar iets aan schort en maken het mogelijk om rapporten te trekken over specifieke vacatures. Dankzij UTM tags kun je je vacatures gaan evalueren in Analytics. Meten is weten, jongens!
  • Is je vacature ingevuld? Schrap ‘em dan van je website! En doe dat volgens de regels van het Googlespel, zodat je geen SEO-fouten maakt.

Handig: Google reikt een testtool aan om te controleren of je data volledig en correct zijn. Voor je logo gebruikt Google trouwens de informatie uit je Knowledge Graph Card. Je kunt vragen om een aanpassing of het logo van je voorkeur aanduiden via je gestructureerde data.

En hoe ziet dat er dan uit, zo’n job op Google for Jobs?

Je krijgt te zien op welke website de vacature staat en wanneer die geplaatst werd. Daarnaast toont Google essentiële info over de job: contractduur, de jobtitel en de loonvork – als die ingegeven werd. Als je op de vacature klikt, vouwt de omschrijving uit, waar je de jobinhoud kunt terugvinden. Je kunt ook specifiek op jobsites filteren.

 

Google is niet aan zijn proefstuk toe

Het is niet de eerste keer dat Google zich in de wondere wereld van het rekruteren mengt. Zo bracht de zoekmachine eerder al Google Hire uit, een softwareapplicatie die het recruiting model eenvoudiger moest maken … maar die in september 2020 al verdwijnt. Voor de reden van de stopzetting heeft Google naar goede gewoonte weinig woorden over, behalve dat ze “zich zullen focussen op andere services”. Zoals Google for Jobs, dus. Ga er gerust mee aan de slag. Behalve een ‘nice to have’ nieuwigheid zal Google for Jobs je ongetwijfeld helpen om je employer branding naar een hoger niveau te tillen. Al zetten we ons misschien ook wel een tikkeltje schrap voor wat erna kan komen … Een betalende versie om je resultaten bovenaan de pagina te krijgen?

Aurélie Hombroukx

Aurélie krijgt uitslag van dt-fouten. Haar vrienden beschouwen haar als de ongekroonde koningin van de flauwe woordgrapjes. Nochtans spant ze daarin de kroon (badum ts). Bonus: ze kan scheelkijken met één oog.

Lees meer van Aurélie