Sarah Logtman

Employer branding

03.02.2021 - employer branding

6 tips voor een goeie referral recruitment

Stel je voor: er staat een vacature open in jouw bedrijf en je hoorde van je buurman dat hij net is afgestudeerd. In theorie is hij perfect voor de job. Dus wat doe je? Je gaat samen op restaurant om elkaar nog een beetje beter te leren kennen en hem over je werkgever te vertellen. Bestel gerust een glaasje cava en de vis van de dag, want geen zorgen: de baas betaalt. “In welke wereld?”, vraag je jezelf zeker af? Wel, het kan bijvoorbeeld bij Bank van Breda en is onderdeel van een effectieve rekruteringstechniek: referral recruitment. Lees je mee?

Ra, ra, ra, wat is referral recruitment?

Referral recruitment is een rekruteringsstrategie om via je huidige werknemers nieuw talent aan te werven. Een werknemer kruipt in de huid van een recruiter en gaat in zijn of haar netwerk op zoek naar dé kandidaat voor de job. Vaak beloont het bedrijf de rekruterende medewerker met extra geld, vakantiedagen, tickets voor een pretpark of dierentuin, of een ander geschenk. Tenminste, nadat zijn of haar contactpersoon effectief ‘binnen’ is en een contract heeft getekend. 

 

Moeder, waarom doen wij aan referral recruitment?

Er zijn ontelbaar veel voordelen verbonden aan nieuw personeel rekruteren via iets minder nieuw personeel. Maar let wel op: ga enkel met referral recruitment aan de slag als jouw werknemers trotse promoboys en -girls van je bedrijf zijn. Zijn jouw werknemers zo goed als allemaal brand enthousiasts? Super, lees gerust verder. We zetten de belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Betere kandidaten: Wie weet wat er speelt binnen de (tegenwoordig virtuele) muren van je kantoorgebouw? Wie kent de bedrijfscultuur, missie en visie van een bedrijf vanbinnen en vanbuiten? Correct, je huidige werknemers. Zij kunnen goed inschatten of je bedrijf en een kandidaat zullen matchen en of je het best links of rechts swipet. Dit is ook goed voor je employee retention rate. Sterke kandidaten blijven graag wat langer plakken. Daarnaast bereik je via het netwerk van je werknemers ook passieve jobzoekers die wel openstaan voor een interessant telefoontje of mailtje van een recruiter.
  • Minder tijd = minder duur: Een rekruteringsproces is duur en tijdsintensief. Profielen screenen, stapels cv’s en brieven uitkammen, de ontelbare kandidaten beantwoorden en opvolgen: hr heeft er de handen mee vol. Bij referral recruitment ligt de cost per hire heel wat lager. Via het netwerk van je werknemers bereik je op een efficiënte manier een relevant doelpubliek zonder te investeren in grote mediacampagnes of advertenties op online jobboards.
  • Sterker en geloofwaardiger employer brand: Wie zal voor jou het geloofwaardigst antwoorden op je vragen over een bedrijf: de CEO of jouw beste vriend die er werkt? Cijfers verklappen dat 80 tot 90% van de sollicitanten vertrouwt op aanbevelingen uit hun kennissenkring en 96% redelijk sceptisch staat ten opzichte van advertising. Via referral recruitment start je met werknemers die loyaler zijn en zich sterker betrokken voelen bij je bedrijf. Een enorme boost voor je employer brand.
  • Snelle integratie: Een nieuwe job is altijd een beetje zoeken. Je weet niet hoe je je pc met de printer verbindt, waar de koffietassen staan en wie al die nieuwe gezichten zijn. Via referral recruitment starten nieuwe medewerkers niet van nul. Ze weten al het een en het ander over de bedrijfscultuur en de verwachtingen, en misschien belanden ze wel op dezelfde afdeling als hun recruiter/neef/buurman. Deze nieuwe medewerkers zijn dus geen volslagen groentjes, en dat zorgt voor een vlottere integratie in het bedrijf.

 

6 tips voor een goeie referral recruitment

Een referral recruitment strategie uitbouwen is natuurlijk geen gemakkelijke opdracht. Een goed plan bedenken om alles in goede banen te leiden, is hier dus cruciaal. We zetten je alvast op weg met deze handige tips:

  1. Maak je vacature intern vindbaar 

Breng je personeel op de hoogte van een nieuwe vacature. Je kunt je medewerkers het nieuws melden via een mailing of de sociale media van je bedrijf. Zorg dat je vacature vanaf het eerste moment in het oog springt.

  1. Maak je vacature social media proof

Stel je vacature zo op dat werknemers ze naar hartenlust kunnen delen op LinkedIn, Facebook en Instagram. Je bereikt in het online netwerk van je werknemers immers veel mensen. Pas je vacature ook aan het platform aan waarop ze verschijnt. Een vacature op Instagram? Werk vooral met visuals. In een vacature voor LinkedIn kun je al wat meer tekst gebruiken om nieuw talent binnen te halen. Het is belangrijk wat extra tijd te steken in het optimaliseren van je vacature. Het loont, beloofd.

  1. Verleid je personeel met een beloning

Werknemers a.k.a. nieuwe recruiters die zich na de werkuren inzetten om nieuw talent te werven, verdienen een beloning (of omkoping? ?). Met waardevolle incentives bedank je hen voor hun moeite en tijd. Een luxereis naar Bali, een keramische gourmetset of de nieuwe PS5, you name it. De meeste bedrijven belonen hun werknemers met meer verlofdagen of meer loon. Een kleinschalige enquête bij studenten aan de HoGent toont aan dat die incentives ook het meest geapprecieerd worden. De helft van de deelnemers gaf zelfs aan bij oneindige liefde en vertrouwen in het bedrijf geen enkele nood te hebben aan een beloning.

  1. Zorg voor interne visibiliteit

Opvallen is belangrijk als je via referral recruitment nieuwe werknemers wil bereiken. Zo kwam RENOTEC op de proppen met een video die werken op een werf in de verf zette en inspireerde tot solliciteren. Met een promobusje trotseerden de twee hr-dames in de video alle RENOTEC-werven om zo via de werknemers nieuwe arbeiders te bereiken. Een beloning uitreiken geeft de interne visibiliteit van je programma natuurlijk ook een boost. Je kunt er zelfs een wedstrijd van maken door voor een teambonus te kiezen. Team Sales vs. Team Marketing op zoek naar het grootste talent: een ludieke competitie onder het personeel, die gegarandeerd voor sfeer en enthousiasme zorgt.

  1. Zorg voor een duidelijke administratie

Je wil niet de verkeerde werknemer belonen. Hou goed bij wie welke kandidaat heeft aangebracht. Gelukkig zijn er veel tools die kunnen helpen tijdens het proces, zoals Nakama HR of Ambassify. Deze programma’s geven daarnaast inzicht in hoe goed je referral recruitment werkt en hoeveel mensen je via je ambassadeurs bereikt.

  1. Hou rekening met de candidate journey

Voor je volledig in het referral recruitment-avontuur duikt, is het belangrijk om het volgende in het achterhoofd te houden. De huidige jobmarkt is candidate-driven. Dat betekent dat werknemers actief op zoek gaan naar de werkgever van hun dromen en niet andersom. De beste manier om deze talenten niet door je vingers te laten glippen, is door het merkverhaal van jouw bedrijf uit te bouwen. De candidate journey is hierbij enorm bepalend. Dit is de fictieve reis die voor een kandidaat begint bij het idee ‘ik wil een nieuwe job’ en eindig bij zijn of haar eerste effectieve werkdag bij een nieuwe werkgever. Je merkt het: wie talent wil strikken moet er vroeg bij zijn. Nog voordat een kandidaat zich naar je kantoorgebouw begeeft voor een eerste sollicitatiegesprek, heeft hij of zij al een hele reis achter de rug. En dan doelen we niet op de trein- of autorit. Deze tocht moet vanaf het eerste moment zo vlot mogelijk verlopen. Geen stress: heel toevallig hebben wij een e-book met tips bij de vleet om jouw candidate journey op punt te stellen. Check it out!

Popel je nu om aan de slag te gaan en een referral recruitment-strategie uit te werken voor je bedrijf? Logisch! Heb je nood aan inspiratie of kun je wat hulp gebruiken? Contacteer ons en wij helpen je graag verder met dit luik van je employer branding!

P.S.: Een artikel over referral recruitment kunnen we niet anders afsluiten dan door nog even naar onze openstaande vacatures te verwijzen. Sorry not sorry. Interesse? We horen het graag. ?

Sarah Logtman

Sarah is copywriter. Ze vervloekt hen die haar naam zonder ‘h’ durven schrijven. Zeer enthousiast over schrijven, koffie en basic human decency.

Lees meer van Sarah